Interview
IT & Data

“Ik bouw aan innovatieve IT-applicaties die onze dienstverlening verder verbeteren.”

Een strakke rondleiding en een bezoek aan de enorme serverruimte: tijdens zijn IT-opleiding maakte Harrie voor het eerst kennis met het CJIB. Als jonge IT-student was hij er best van onder de indruk. Hoewel Harrie na zijn afstuderen eerst voor andere werkgevers werkte, bleef het CJIB toch trekken. Toen hij in het najaar van 2018 solliciteerde was er gelijk een wederzijdse klik. Als Java ontwikkelaar heeft hij het binnen de directie IT & Bedrijfsvoering erg naar zijn zin.

Met meer dan 400 IT-collega’s is Harrie verantwoordelijk voor het ontwikkelen, testen en het beheren van één van de vele bedrijfsapplicaties van het CJIB. Met elkaar zorgen zij ervoor dat het CJIB elke dag draait en een belangrijke uitvoerende rol vervult binnen de justitiële keten. Harrie: “Ons team bestaat uit negen personen: ontwikkelaars, een tester, een analist en een product owner. Samen zijn we verantwoordelijk voor een nieuwe applicatie die draait in de cloud. Daarbij maken we gebruik van nieuwe, innovatieve technologieën. De applicatie werkt hierdoor sneller en is helemaal van deze tijd. Het is mooi werk dat er echt toe doet.”

DevOps manier van werken

“In onze softwareontwikkeling hanteren we de DevOps filosofie. Dat houdt in dat we zelf ontwikkelen, testen, problemen oplossen, monitoren en releasen. Het werk is hierdoor heel gevarieerd. Zelf werk ik zowel aan het zichtbare deel van de applicatie – ook wel de front-end genoemd – als aan de achterliggende processen; de back-end. Daarbij gebruiken we technieken als Java, JavaScript, Angular en Spring. Harrie vervolgt enthousiast: "Om de applicatie te optimaliseren ben ik regelmatig in gesprek met de gebruikers. De aanpassingen die ik dan doe aan de software zorgen direct voor een verbeterde gebruikservaring. Dat vind ik erg mooi om te zien." 

Harrie voelt zich erg goed bij de vrijheid en verantwoordelijkheid die hij krijgt in zijn werk. Zo bepaalt hij grotendeels zelf of hij op kantoor of thuis werkt. “Het hybride werken wordt bij het CJIB goed ondersteund. Ik werk het liefste thuis wanneer ik mij ergens ongestoord in vast wil bijten. Op andere momenten vind ik het juist fijn om collega’s op kantoor te treffen. Hierdoor blijf ik beter op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Bij het CJIB is er ruimte om die verdeling zelf te maken. Zeker voor ontwikkelaars is dat ideaal.”

Veel ontwikkelruimte

Volgens Harrie heeft het CJIB veel te bieden als werkgever in de IT. “Binnen de Rijksoverheid staat het CJIB bekend om haar vooruitstrevendheid op het gebied van IT. Het is één van de grootste IT-werkgevers van het Noorden. Dat ervaar ik als een voordeel. Er is veel ontwikkelruimte met zowel horizontale als verticale groeimogelijkheden, er wordt echt in je geïnvesteerd. Zo heb ik al verschillende trainingen gedaan. Ook hebben we competentiegroepen, waarbij IT-specialisten met een specifieke deskundigheid over ontwikkelingen in het werkveld spreken.”

Harrie sluit tevreden af: “De sfeer in mijn team is prettig; los, vriendelijk, maar zeker professioneel. We werken hard, maar kunnen ook goed grappen maken,” glimlacht Harrie. Ook daarom is het fijn om bij het CJIB te werken.”