Werken bij het CJIB, is werken voor een rechtvaardige samenleving
Je kent ons waarschijnlijk van de verkeersboetes. Het CJIB is in 1990 inderdaad opgericht om verkeersboetes beter te innen en te incasseren. Teveel mensen kwamen er namelijk mee weg als ze hun boetes niet betaalden. Dankzij het CJIB steeg het inningspercentage al snel naar 95%.
Maar wist je ook dat het CJIB veel meer doet? We hebben bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid om te zorgen voor de uitvoering van alle strafrechtelijke beslissingen in Nederland. Ook regelen we de inning en incasso als iemand een schadevergoeding moet betalen aan een slachtoffer. Want als iemand een sanctie krijgt opgelegd, moet die ook worden uitgevoerd. Pas dan is de cirkel rond.
Ons werk raakt altijd aan het leven van mensen. We doen ons werk daarom persoonsgericht. We helpen burgers bijvoorbeeld met het treffen van een betalingsregeling als zij wel willen, maar niet kunnen betalen. Zo werken we standaard waar het kan en bieden we maatwerk waar nodig. Ook vragen we slachtoffers naar hun beschermingsbehoefte bij het toekennen van vrijheden aan daders. Vraag gerust eens aan een CJIB-er hoe hij of zij persoonsgericht werkt als je komt kennismaken met het CJIB.
Samen doen we ons werk op een betrokken, betrouwbare, deskundige en verbindende manier. Zo houden we Nederland veilig en rechtvaardig. Zo doen wij recht aan de samenleving.
Onze vier kernwaarden
Werken bij het CJIB betekent werken op een werkplek waar openheid, transparantie en integriteit vanzelfsprekend zijn. We hebben een formele positie in de samenleving, maar zijn informeel in de omgang met elkaar. In alles wat we doen staan onze vier kernwaarden centraal:
Als organisatie zijn we maatschappelijk betrokken. Dat betekent dat we trots zijn op onze publieke taak en we ons betrokken voelen bij de maatschappij waarvoor we ons werk doen. Daarom weten we wat er speelt in onze omgeving, in de samenleving en zijn we ons bewust van de impact van ons handelen. Zo houden we aandacht voor de persoonlijke situatie van mensen en focus op onze maatschappelijke opdracht.
Als organisatie zijn we betrouwbaar, dat betekent dat we staan voor kwaliteit, integriteit en rechtvaardigheid. Door de dingen die we doen goed te doen én door de goede dingen te doen. Door te verantwoorden wat we doen en waarom we dat doen. We leveren zo hoogwaardige publieke dienstverlening met oog voor de persoon.
Als organisatie zijn we verbindend, dat betekent dat we in verbinding staan met onze omgeving en werken als één organisatie. Hiervoor zoeken we de samenwerking binnen en buiten het CJIB. Dit doen we over de grenzen van disciplines en taken heen. Het gaat ons om het gezamenlijke resultaat.
Als organisatie zijn we deskundig, dat betekent dat we gedreven zijn en nieuwsgierige vakmensen. We gebruiken in ons werk op een verantwoorde manier informatie en technologie, we anticiperen op ontwikkelingen en we streven doorlopend naar verbetering. Zo zijn we wendbaar, jagen we beleid aan en denken we in mogelijkheden.