Over het CJIB

Werken bij het CJIB, is werken voor een rechtvaardige samenleving

Je kent ons waarschijnlijk van de verkeersboetes. Het CJIB is in 1990 inderdaad opgericht om verkeersboetes beter te innen en te incasseren. Teveel mensen kwamen er namelijk mee weg als ze hun boetes niet betaalden. Dankzij het CJIB steeg het inningspercentage al snel naar 95%.

Maar wist je ook dat het CJIB veel meer doet? We hebben bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid om te zorgen voor de uitvoering van alle strafrechtelijke beslissingen in Nederland. Ook regelen we de inning en incasso als iemand een schadevergoeding moet betalen aan een slachtoffer. Want als iemand een sanctie krijgt opgelegd, moet die ook worden uitgevoerd. Pas dan is de cirkel rond.

Ons werk raakt altijd aan het leven van mensen. We doen ons werk daarom persoonsgericht. We helpen burgers bijvoorbeeld met het treffen van een betalingsregeling als zij wel willen, maar niet kunnen betalen. Zo werken we standaard waar het kan en bieden we maatwerk waar nodig. Ook vragen we slachtoffers naar hun beschermingsbehoefte bij het toekennen van vrijheden aan daders. Vraag gerust eens aan een CJIB-er hoe hij of zij persoonsgericht werkt als je komt kennismaken met het CJIB.

Samen doen we ons werk op een betrokken, betrouwbare, deskundige en verbindende manier. Zo houden we Nederland veilig en rechtvaardig. Zo doen wij recht aan de samenleving.

Onze vier kernwaarden

Werken bij het CJIB betekent werken op een werkplek waar openheid, transparantie en integriteit vanzelfsprekend zijn. We hebben een formele positie in de samenleving, maar zijn informeel in de omgang met elkaar. In alles wat we doen staan onze vier kernwaarden centraal:

Als organisatie zijn we maatschappelijk betrokken. Dat betekent dat we trots zijn op onze publieke taak en we ons betrokken voelen bij de maatschappij waarvoor we ons werk doen. Daarom weten we wat er speelt in onze omgeving, in de samenleving en zijn we ons bewust van de impact van ons handelen. Zo houden we aandacht voor de persoonlijke situatie van mensen en focus op onze maatschappelijke opdracht. 

Als organisatie zijn we betrouwbaar, dat betekent dat we staan voor kwaliteit, integriteit en rechtvaardigheid. Door de dingen die we doen goed te doen én door de goede dingen te doen. Door te verantwoorden wat we doen en waarom we dat doen. We leveren zo hoogwaardige publieke dienstverlening met oog voor de persoon.

Als organisatie zijn we verbindend, dat betekent dat we in verbinding staan met onze omgeving en werken als één organisatie. Hiervoor zoeken we de samenwerking binnen en buiten het CJIB. Dit doen we over de grenzen van disciplines en taken heen. Het gaat ons om het gezamenlijke resultaat. 

Als organisatie zijn we deskundig, dat betekent dat we gedreven zijn en nieuwsgierige vakmensen. We gebruiken in ons werk op een verantwoorde manier informatie en technologie, we anticiperen op ontwikkelingen en we streven doorlopend naar verbetering. Zo zijn we wendbaar, jagen we beleid aan en denken we in mogelijkheden. 

Jij bij het CJIB

Vragen en antwoorden over het CJIB als werkgever.

  • Bij het CJIB werken we hybride. Dat betekent dat we bewust nadenken over waar, wanneer, hoe en met wie we werken. Hybride werken begint bij het vertrouwen in jou als professional. Jij weet wat jouw werk en jouw team ten goede komt. Daarom vertrouwen we erop dat je verantwoordelijkheid neemt voor de resultaten en de kwaliteit van je werk, voor de verbinding met het CJIB en met je collega’s en voor het waarborgen van een veilige en een gezonde werkplek.

    Hoe onze werkdagen eruitzien, is dan ook niet in beton gegoten. Hybride werken zorgt ervoor dat we in veel functies in de organisatie tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen werken. Samen met je leidinggevende en je collega’s stem je af hoe, waar en wanneer jij je werk doet. Daarmee laat je de invulling van je werkdag aansluiten op de werkzaamheden die je doet. Zo kan het voorkomen dat je de ene dag voor een brainstormsessie op kantoor bent en de volgende dag je mail afhandelt op je thuiswerkplek.

    TOP in je werk
    Werken bij het CJIB betekent werken om een maatschappelijke bijdrage te leveren. Als team streef je dat doel na en ben je het in grote lijnen eens met de weg daar naartoe. Daarom zijn resultaten en samenwerken in een hybride situatie belangrijke vertrekpunten bij het maken van bewuste keuzes. Door de belangen van het team, de organisatie en onze eigen persoonlijke voorkeuren tegen elkaar af te wegen, bewegen we samen toe naar een hybride werksituatie die werkt voor ons. Dat maakt ons TOP in ons werk.

    Ondersteuning bij hybride werken
    Hybride werken is teamwork. Dit vraagt iets van jou, van iedere collega, ieder team en iedere leidinggevende. Bijvoorbeeld om goede gesprekken, bewuste keuzes en concrete afspraken. Om onze medewerkers en leidinggevenden hierbij te ondersteunen, worden regelmatig sessies gehouden en middelen ontwikkeld. Samen ontdekken we wat werkt voor ons.

  • Je kunt als medewerker van het CJIB niet alleen rekenen op een passend salaris, maar ook op een flexibel pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden.

    Salaris
    Wat je gaat verdienen hangt af van je kennis en werkervaring. Onze functies zijn ingedeeld in salarisschalen met een minimum- en een maximumsalaris en worden beschreven in het FGR functiehuis. Afhankelijk van je kennis en werkervaring word je ingedeeld. Als organisatie bieden we je de ruimte om jezelf te blijven ontwikkelen zodat je kan doorgroeien binnen je functie met een bijpassend salaris.

    IKB-budget
    Omdat jij zelf het beste kunt bepalen wat je nodig hebt, ontvang je maandelijks 16,37% van je bruto maandsalaris in je Individueel Keuzebudget (IKB). Dit IKB-budget kun je op verschillende manieren inzetten, bijvoorbeeld het maandelijks te laten uitbetalen, om extra verlofuren kopen of het inzetten voor een fiscaal vriendelijk doel zoals vakbondscontributie of een fiets voor woon-werk verkeer. Je keuzes kun je afstemmen op jouw wensen en behoeftes.

    Verlof
    Als je fulltime werkt heb je recht op 144 uren wettelijke vakantie-uren per jaar. Werk je parttime, dan is dit naar rato. Naast deze uren heb je ook recht op 64 IKB-uren (o.b.v. een 36-urige werkweek) en verschillende andere soorten verlof,  zoals ouderschapsverlof, zorgverlof of opbouw van compensatie-uren (structureel meer uren werken).

    Pensioen
    Het opbouwen van het pensioen doe je bij het ABP. Op basis van jouw persoonlijke situatie en voorkeuren heb je vele mogelijkheden.

  • Benieuwd geworden? We kijken uit naar jouw sollicitatie! Hieronder lees je hoe onze sollicitatieprocedure er in grote lijnen bij ons uitziet.  

    Solliciteren en selectie
    Reageer op de vacature die jou interesseert met jouw cv en een motivatiebrief. Wij kijken naar je opleiding en ervaring ten opzichte van de gestelde functie-eisen. Zien we genoeg aansluiting? Dan nodigen we je na sluitingsdatum van de vacature uit voor een eerste gesprek. Zien we (nog) niet voldoende aansluiting? Dan zullen we je dit na het gesprek laten weten. Hierin benoemen we altijd waarom we op dit moment de match (nog) niet zien. Zie je in de toekomst een andere vacature die aansluit bij je interesses, dan nodigen we je van harte uit weer te solliciteren!

    Eerste gesprek
    We nodigen je per telefoon of mail uit voor een eerste gesprek. In dit gesprek staat kennismaken met elkaar centraal. Wij zijn benieuwd naar jou, wat je zoekt in een baan en wat je talenten zijn. Wellicht heb je zelf ook vragen over het CJIB of de functie. Tijdens dit gesprek geven wij hier graag meer beeld bij. Uiteindelijk is de match van beide kanten voor ons het belangrijkste.

    Terugkoppeling
    Na het kennismakingsgesprek, proberen we je zo snel mogelijk uitsluitsel te geven. Op basis van het kennismakingsgesprek maken we afweging of het CJIB en de functie bij jou past.

    Assessment
    Een (online) assessment kan onderdeel zijn van de procedure, maar is niet voor alle vacatures een vast onderdeel in de sollicitatieprocedure. Wanneer je wel een assessment gaat doen, wordt er getoetst op werk- en denkniveau, maar ook op soft skills. Voor ons is dit een mooie manier om jouw persoonlijkheid en bijbehorende kwaliteiten op een objectieve manier inzichtelijk te krijgen.

    Tweede gesprek
    In het tweede gesprek gaan we dieper in op jouw toegevoegde waarde in de functie. We laten je kennismaken met de collega’s uit je toekomstige team en/of collega’s waar je veel mee gaat samenwerken. Dit geeft jou meer beeld bij het CJIB, het team en de functie waar je op solliciteert. Als je een assessment hebt gedaan, bespreken we deze ook altijd in dit gesprek.

    In dienst
    Na de gesprekken en het eventuele assessment krijg je een terugkoppeling van ons en bespreken we samen of we een match zijn. Wanneer deze match er is, stemmen we je arbeidsvoorwaarden af en wanneer je kunt beginnen bij het CJIB. Je ontvangt van ons een e-mail met daarin ons aanbod, die je rustig kunt doorlezen. Na jouw akkoord gaan we jouw indiensttreding in gang zetten.

  • Het CJIB is een lerende organisatie. Dat betekent dat we als individu, team en organisatie continu blijven ontwikkelen. Zodat we vandaag en morgen het beste uit onszelf halen. Dat werkt wel zo prettig. Wij bieden hiervoor diverse leer- en ontwikkelmogelijkheden aan. De keuze om écht te leren en in welke richting dat is, zal altijd door jou zelf worden gemaakt. Jij bent en blijft regisseur van jouw loopbaan.

    Om te kunnen voldoen aan de ontwikkelbehoefte van medewerkers heeft het CJIB een Leerportaal met een groot aanbod aan leeractiviteiten. Dit aanbod bestaat uit diverse onderwerpen, van generieke vaardigheden als schrijven en klantgericht luisteren tot specialistische thema’s in jouw vakgebied. Daarbij wordt er nagedacht over de vorm waarin deze onderwerpen worden aangeboden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan e-learnings, kennissessies en trainingen. Hierdoor kun je zelfstandig aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling.